Napelemekről

Share Button

Kapcsolat: bencze.csekknelkul@gmail.com; tel: 36 30 409 1500; Skype: benczehegyi

 

Mit mondunk magunkról, ami Önnek előnyt jelentcapricoin and pay

Capricoin (CPC) elfogadóhely 2016.06. 21,-től.

Nálunk a Forinton kívül CPC-ben, azaz digitális devizában is fizethet, ami előnyösebb az Ön számára.

A Csekkek kiváltására, több lehetőség is adódik. Az Ön szempontjából az a kérdés, hogy mi az ami a legjobb megtérülést hozza.

A vállalkozásunk azért döntött a napelemek mellett, mert napjaink leghatékonyabb megoldása és akár 1-2 generáció (25-35 év) kiszolgálását is lehetővé teszi.

Amennyiben nincs rá pénze de szeretne csekknélkül élni, teremtsük elő együtt a rá valót. Részletekért kattintson ide!

A napelem és a napkollektor nem ugyanaz. A napelem elektromos áramot állít elő, míg a napkollektor meleg vizet tud előállítani.

A napelem egész évben működik, a napkollektor viszont csak jó napsütés esetén hatékony.

A napelem ellenáll a jégesőnek. Az IEC 61215 szabvány, 10.17. bekezdésének megfelelően a Canadian Solar napelem jégeső tesztje megfelel az alább sorban jelzett értékeknek:

Diameter / Jég átmérő(mm) Mass / Tömege(g) Velocity / Becsapódási sebesség(m/s)
25 7.53 23.0


Csekknélkül
   A napelemek telepítése,viszonylag egyszerű művelet.

   A tervezés, engedélyezés, hivatalokban az ügyintézés viszont  bonyolult és összetett. 

   Az engedélyeztetés és beüzemelés általában 3-4 hónap, az  áramszolgáltató függvényében.

   A megrendelők ebből viszonylag semmit nem érzékelnek, mert ezeket a feladatokat átvállalja és bonyolítja a kivitelező.

 Vásárlás előtt érdemes tudnia: Megnézem

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek

A közüzemi villamos hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek nagyon egyszerűen és jól működő megújuló energiás rendszerek.
Létük nagyon előnyös mind annak a háztartásnak, ahol ilyen működik, mind azoknak az országoknak, ahol sok ilyen napelemes rendszer található.

 Amikor süt a Nap és a rendszer energiát termel, a megtermelt energiamennyiséggel két dolog történhet. Vagy rögtön elfogyasztásra kerül a napelemes rendszernek otthont adó háztartásban, ilyenkor megspórolva a lakóknak a villanyszámla erre az energiamennyiségre vonatkozó részét, vagy visszajut ez a zöld-energia a közüzemi hálózatba. Ebben az esetben a visszatáplált energia mennyisége mérésre, és későbbi elszámolásra kerül a háztartás és az áramszolgáltató között.

  Mivel általában a háztartások nappal fogyasztanak kevesebb energiát (mindenki dolgozni, iskolában, stb. van), országos szinten viszont napközben van a fogyasztási csúcs, így a napelemes rendszerek ezt a csúcsigényt segítenek kielégíteni. Ha már elegendően sok ilyen napelemes rendszer működik az országban, akkor ez már a környezetszennyező módon működő hagyományos erőművek működtetését is redukálni tudja.

Este, a nappalihoz képest országosan már sokkal kisebb a fogyasztás. Ilyenkor nem termel energiát a napelemes rendszer, a háztartás a hagyományos módon a hálózatból használ energiát, amit persze mér a villanyóra. A visszatáplált és a fogyasztott energiamennyiség tehát megvan, már csak el kell számolni adott elszámolási időszakokra vonatkozóan.
A hálózatra visszatápláló rendszerünk lehet egy- ill. három fázisú, a telepítési helynek és igényeknek megfelelően.

Hogyan épül fel egy ilyen napelem rendszer?

Egy hálózatra tápláló napelemes rendszer három fő részből áll:

  1. napelem napelem-rendszer 350x222  

  2. inverter

  3. termelés-fogyasztás mérő

A napelemek megtermelik az energiát a napfény segítségével. Ez az energia egyenáramú, a napelemek fajtájától és számától függő feszültséggel. Ez még nem alkalmas sem a háztartás villamos fogyasztói számára, sem a hálózatra való visszatáplálásra.

A megfelelő minőségű villamos energiává (230V, 50Hz váltakozó feszültséggé), az inverter alakítja át a napelemek energiáját. Ezenkívül az inverter ellát még nagyon sok védelmi funkciót is és intelligensen szinkronban dolgozik a hálózattal.
Az inverteren keresztül a napelemek energiája a háztartás elektromos rendszerére kapcsolódik a villanyórán belül.

A villanyóra sem marad a régi, hanem a rendszer üzembe helyezésekor az áramszolgáltató emberei kicserélik azt az úgynevezett ad-vesz órára, amely képes mérni mind a bejövő, mind a kimenő energia mennyiségét, tehát a visszatermelt és a fogyasztott energiát.

Egy hálózatra tápláló napelemes rendszer teljesen automatikusan működik, figyel mindenre, ha valami miatt leállt, akkor adott idő után újraindul. Működése nem igényel külső beavatkozást.

Annyit érdemes tudni, hogy a rendszer leáll és nem termel akkor, ha a külső hálózaton nincs energia. Ez egy nagyon fontos és szükséges működési jellemző, mert az emberek biztonságát szolgálja. Ha valaki dolgozni akar a villamos hálózaton, akár a házban, akár azon kívül, akkor lekapcsolja az adott hálózatrészt. Nem lenne jó, ha egy pont erre a szakaszra visszatápláló napelemes rendszer miatt szenvedne bárki áramütést…
Tehát ha nincs áram, akkor az alapkiépítésű hálózatra visszatápláló napelemes rendszerünk sem működik.

Hogyan tudja akkor egy ilyen napelem rendszer növelni az energiaellátás biztonságát?

Van lehetőség arra is, hogy a visszatáplálós napelemes rendszerünk normálisan együtt működjön a közüzemi hálózattal, de ha a hálózat nem szolgáltat energiát, akkor se maradjon a háztartásunk villamos energia nélkül. Termeljen a rendszerünk, ha már egyszer megvan!
Ehhez a visszatáplálós rendszer kiépítésekor, vagy utólag, be kell építeni néhány kiegészítő készüléket.

 

 

  Egy kapcsoló- és a rendszert vezérlő berendezés, amelyik hálózatkimaradáskor az áramszolgáltatók és a szabványok szerint elfogadható módon és biztonsággal leválasztja a rendszerünket a közüzemi hálózatról. Így nem veszélyeztetjük az azon esetleg dolgozókat.

Kellenek akkumulátorok, amik áthidalják a sötét órákat, mikor nincs napsütés. Akkumulátorból jóval kevesebb kell egy ilyen megoldásnál, mint egy a hálózattal együttműködni nem képes szigetüzemű rendszernél. Az akkumulátorok élettartama is sokkal hosszabb lesz, mivel folyton feltöltött állapotban vannak, ami a legjobb nekik. Csak a hálózatkimaradások alkalmával veszünk ki belőlük energiát, míg egy szigetüzemű rendszernél minden nap.

     Így a lehető legteljesebb a rendszerünk, mert nem csak környezetbarát és                            villanyszámla- csökkentő hatásokkal bír, de az energiaellátás biztonságát is                      megteremti számunkra.

capripay_cryptocoin_ok1
Vásárlás előtt érdemes tudnia: Megnézem

 

DC tűzvédelmi leválasztó kapcsoló (DFS)

ÚJ OTSZ lép életbe 2015 március 5-én, ami a napelemes rendszerekről is rendelkezik!

Az új szabályzás szerint beépítendő napelem-leválasztó kapcsolókkal szemben támasztott követelményeknek a Santon DFS kapcsolói tökéletesen megfelelnek!

santon_tuzvedelmi_kapcsolo_csekknelkul

A legtöbb napelemes rendszernél a DC leválasztó kapcsoló az inverterbe van integrálva. Kikapcsolás után a napelemes mező és az inverter között futó szolár kábelek továbbra is akár 1000V-os DC feszültség alatt állnak. Tűz esetén a tűzoltók emiatt nagyon komoly veszélynek lehetnek kitéve. Erre Santon tűzvédelmi biztonsági kapcsolója (DFS) jelenti a megoldást azzal, hogy közvetlenül a napelemes mező közelében megszakítja a DC áramkört, biztonságosabb körülményeket teremtve ezzel a tűzoltóknak.

A DFS napelemes tűzvédelmi kapcsoló képes terhelés alatt is biztonságosan, tűzveszély nélkül megszakítani a DC oldalt, de képes kiküszöbölni a terhelés alatti megszakítás veszélyét is, azzal, hogy az épület AC hálózatát figyeli. Ha az AC hálózat bármilyen okból lekapcsol, a DFS leválasztja a napelemeket az inverterhez vezető DC vezetékekről. Az AC hálózat újbóli bekapcsolásakor a DFS a napelemeket újra összekapcsolja az inverterrel. A DFS motoros kapcsolója az AC hálózatról nyeri az energiáját, de a kapcsolóban van egy UPS, ami képes bármilyen körülmények esetén működtetni a kapcsolót.

Egy DFS napelemes tűzvédelmi kapcsoló képes 16kW körüli teljesítmény kezelésére. Az egy körös DFS kapcsoló (DFS-1) egy önálló napelemes kör (1 MPPT) kezelésére képes, a két körös készülék (DFS-14) két napelemes kör (2 MPPT, vagy két inverter, 2x16kW) kapcsolására alkalmas. Ha a napelemes rendszer ennél nagyobb, akkor több DFS kapcsoló használata válik szükségessé.

Kapcsolat: bencze.csekknelkul@gmail.com; tel: 36 30 409 1500; Skype: benczehegyi

Share Button

One thought on “Napelemekről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.