Bekapcsolták a világ legnagyobb napelemfarmját

Share Button

A kaliforniai Topaz nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világon is az első 500+ megawattos napelem-létesítmény.

 

A First Solar nevű cég két éve kezdte el építeni Kaliforniában a Topazt, a 2,5 milliárd dollárból összehozott telep a világ eddigi legkomolyabb napelemes projektje. Az IFL Science azt írja: 24,6 km²-nyi földterületen összesen 9 millió panelt helyeztek el. (Persze nem olyan átlátszót, amilyet otthonra mindig is szeretett volna.

Fotó: First Solar

 

 

Eddig a szintén kaliforniai Ivanpah naperőművet tartották a világ legkomolyabb ilyen jellegű telepének, de a Topaznak két előnye is van. Egyrészt az új farm által termelt 550 megawatt jóval több, mint az Ivanpah elméleti 392 MW-s maximuma. Másrészt az Ivanpah erőművel szemben gyakran felhozzák, hogy ártalmas a környezetre: ott ugyanis tükrökkel irányítják a napfényt egy központi helyre, a tükrös rendszer viszont megzavarja a környék vadvilágát, különösen a madarakat. A Topaznál ezzel szemben nem használnak tükröket, mindent a már említett, 9 millió panel termel.

Fotó: First Solar

 

 

Az IFL Science szerint a Topaz által termelt 550 megawattnyi áram 160 ezer átlagos háztartás folyamatos áramellátását fedezheti, nem mellesleg, ha ilyen formában és ekkora volumenben termelik az áramot, azzal 377 ezer tonna szén-dioxidot mint káros anyagot spórolnak meg a Földnek évente.

Eközben már felfutási fázisban van a Solar Star névre keresztelt telep is: a szintén kaliforniai SunPower által vitt napelemfarm 579 megawattos lesz, de jelen készültségi állapota szerint “csak” 309 MW-ot termelő napelempanelt kapcsoltak be a rendszerébe.

 

Forrás: hvg.hu

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.